esignly_logo

Wat is een natte handtekeningtips?

image

Een Wet Ink-handtekening hoeft niet per se iemands naam te zijn. Volgens de Amerikaanse Uniform Commercial Code "kan een handtekening nat worden ondertekend met een inktpen of met een machine."

Niet alleen hoeven handgeschreven namen niet per se met de hand te worden geschreven, maar ze hoeven ook niet met een potlood te zijn gemaakt. Ze kunnen net zo goed worden gemaakt met een rubberen band, een inktpen, een marker, een permanente marker, een viltstift, een balpen, een typemachine, een computerprinter of een ander schrijfgerei. Voor sommige fysieke documenten kan echter een getuige nodig zijn om ze te ondertekenen.

Digitale en elektronische ondertekening worden steeds populairdere methoden voor het maken van juridisch bindende contracten. Deze nieuwe technologieën kunnen organisaties helpen geld te besparen, risico's te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Ze brengen echter ook uitdagingen met zich mee, zoals het waarborgen van gegevensbeveiliging en het voldoen aan regelgeving.

Wat is een natte handtekening?

Een 'nat', 'pen-en-inkt' of fysiek handgeschreven teken van goedkeuring is slechts een handgeschreven teken van goedkeuring. Wanneer iemand zijn naam met de hand schrijft bij het ondertekenen van een document, gebruiken ze een natte (of "natte") handschriftstijl. Handschriftstijlen verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste mensen gebruiken een vorm van cursief schrift.

Een wet seal (ook wel wet stamp genoemd) wordt meestal gebruikt voor officiële doeleinden. De meeste mensen herkennen ze als bewijs dat iemand een bepaald document heeft goedgekeurd. Ze zijn meestal bedoeld om uniek te zijn voor elke persoon, dus ze fungeren als bewijs dat ze persoonlijk iets hebben goedgekeurd als je het later moet bevestigen.

Er zijn verschillende soorten juridisch bindende handtekeningen. Sommige landen vereisen aanvullende criteria, zoals het ondertekenen voor getuigen of notarissen.

Wanneer is een natte handtekening vereist?

Natte handtekeningen zijn in bepaalde omstandigheden handig voor het ondertekenen van documenten met een inktpen; ze zijn echter niet altijd nodig.

Bepaalde documenten vereisen een daadwerkelijke handtekening van mensen die toegang hebben tot grote sommen contant geld. Als iemand bijvoorbeeld een lening aangaat, moet hij een officieel document ondertekenen waarin staat dat hij begrijpt dat als hij zijn schuld niet terugbetaalt, de bank

Wat betreft de opname van kleine naties, deze maken geen deel uit van het oorspronkelijke wetsvoorstel, maar zijn later toegevoegd.

Ten slotte moet u documenten ondertekenen met een natte pen, aangezien het sneller is om iets op papier te schrijven in plaats van het in een computer te typen.

Gebruik Ink Signature-stempels in plaats van inkt als u iets nats moet ondertekenen.

Voordelen van het gebruik van natte handtekeningen

Natte inkt wordt niet meer zo vaak gebruikt als vroeger, maar het heeft enkele voordelen.

Persoonlijkheid en branding

Als het gaat om merkopbouw, kunnen natte inkten extreem krachtig zijn. Het Disney-logo is bijvoorbeeld gemodelleerd naar de nat-geïnkte handafdruk van Walt Disney.

Natte handtekeningen zijn de beste optie als je een handtekening van een beroemd persoon wilt.

Wanneer u een handgeschreven handtekening schrijft, moet u natte inkt gebruiken om wat persoonlijkheid in de handtekening te krijgen.

Sociale en psychologische effecten

Terwijl elektronische handtekeningen veel snellere bezorgservices bieden en gemakkelijker zijn dan natte handtekeningen , vereisen ze dat de ondertekenaar fysiek aanwezig is op het moment van het ondertekeningsproces.

Het kan helpen omdat natte inktdocumenten een langduriger effect hebben op de ondertekenaars, en het evenement kan ook voor sociale doeleinden worden gebruikt.

Nadelen van natte handtekeningen

In de afgelopen twee jaar is het gebruik van elektronische handtekeningen gestaag gegroeid doordat organisaties worstelen met het groeiende aantal wettelijke vereisten voor het elektronisch ondertekenen van documenten.

Doorlooptijd

Doorgaans vereisen fysieke ondertekeningsprocessen papieren mailings, persoonlijke vergaderingen om contracten te bespreken, kopiëren, archiveren en documentrevisies. Deze stappen verlengen de duur van fysieke processen.

Papier is duur. Het printen, kopen en opslaan van vellen papier brengt extra kosten met zich mee die met een digitaal proces vermeden zouden worden.

Ontvangers

Elektronische handtekeningen stellen organisaties in staat hetzelfde document naar meerdere personen tegelijk te e-mailen. Hiermee kunnen ondertekenaars documenten ondertekenen op elk gewenst moment. Ze zijn handig omdat het niet nodig is om meerdere ondertekensessies te organiseren.

Bijhouden en ophalen van gegevens

Het opslaan van een elektronisch document van een overeenkomst zorgt ervoor dat er met terugwerkende kracht naar kan worden verwezen als er een geschil is over de voorwaarden ervan.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Met de technologie voor elektronische handtekeningen kunt u het proces van het ondertekenen van papierwerk drastisch verminderen met behulp van elektronische formulieren in plaats van traditionele formulieren. Dit betekent dat u tijd en energie kunt besparen bij het ondertekenen van documenten.

Zijn natte handtekeningen niet veiliger dan e-handtekeningen?

Voor natte handtekeningen worden de geldigheid en toeschrijving doorgaans vastgesteld door kopieën van het handtekeningblok en de presentatie van getuigenverklaringen te vergelijken. Deze methode is echter kostbaar en onbetrouwbaar omdat deze afhankelijk is van mensen.

Elektronisch ondertekenen (E-sign) is een methode om contracten elektronisch te ondertekenen. Het biedt een extra beveiligingslaag door het IP-adres vast te leggen van de persoon die het contract ondertekent en de exacte datum en tijd waarop het contract is ondertekend. Als de geldigheid van het contract in het geding komt, kunnen de originele documenten worden opgehaald van de server waar ze zijn opgeslagen.

Geautomatiseerde processen elimineren de mogelijkheid van menselijke fouten en zorgen voor nauwkeurigheid.

Hoe verschillen natte handtekeningen van digitale handtekeningen?

Verwar eSignature-technologie niet met digitale handtekeningen. Een digitale handtekening (ook wel hash-waarde genoemd) is een wiskundige functie die wordt gebruikt om de authenticiteit van een bericht te verifiëren. Ze versleutelen geen gegevens; ze bewijzen gewoon dat de afzender van het bericht was wie hij beweerde te zijn. Daarentegen stelt eSignature-technologie gebruikers in staat om documenten elektronisch te ondertekenen zonder hun naam of adres te hoeven schrijven.

Digitaal ondertekenen gebeurt via een wiskundige formule die een handtekening genereert op basis van de inhoud van het document. Eenmaal ondertekend, kan het document niet worden gewijzigd zonder de handtekening ongeldig te maken. Hiermee wordt voorkomen dat onbevoegden met de gegevens kunnen knoeien.

Een digitaal certificaat is vergelijkbaar met een fysiek certificaat; in plaats van een fysieke weergave van de ondertekenaar heeft een digitaal certificaat echter een unieke identificatie voor de persoon die het document heeft ondertekend.

Wat is een elektronische handtekening?

Hoe zit het met e-handtekening? Handtekening lijkt erg op natte handtekening en overlapt er soms mee.

Een digitale handtekening is elk merkteken, zoals een elektronisch watermerk, dat aan een virtueel document zoals een PDF-document wordt toegevoegd om de authenticiteit ervan aan te geven.

Als u uw elektronische handtekeningen met de hand uitschrijft, wordt het een 'elektronische' ondertekenaar. Het scannen van uw handgeschreven handtekeningen naar een digitaal formaat blijft echter een 'handgeschreven' ondertekenaar. U kunt een kopie van uw elektronische handtekeningen op uw harde schijf opslaan of een toepassing gebruiken om een nieuwe elektronische versie van uw handschrift te maken.

Meestal worden elektronische handtekeningen als legale elektronische documenten beschouwd.

Veel verschillende landen hebben wetten aangenomen met betrekking tot de geldigheid van overeenkomsten voor elektronische handtekeningen. Zo werd de Electronic Signing for Global and National Commerce Act in 2000 ondertekend door president Clinton. Daarnaast heeft de EU regelgeving aangenomen met betrekking tot eIDAS. Bovendien heeft de VN richtlijnen gepubliceerd die de lidstaten moeten volgen bij het vaststellen van hun wetten op het gebied van elektronische handtekeningen.

Elektronische ondertekening is meestal veiliger dan 'natte-inkt'-handtekeningen omdat het een transparant online 'Paper Trail' heeft, met ondertekende certificaten, e-mails van ontvangers, opgeslagen kopieën van elektronische documenten, enz.

Eerst onderzoeken we elektronische handtekeningen en de drie soorten legale digitale handtekeningen die in het Verenigd Koninkrijk aanvaardbaar zijn:

Geavanceerde elektronische handtekening (AES)

Voor een digitale handtekening is een openbaar/privé-sleutelpaar en een digitaal certificaat vereist voor elke persoon die iets wil ondertekenen.

AES bereikt twee zeer belangrijke dingen:

 • Ze identificeren de ondertekenaar op betrouwbare wijze met behulp van gezichtsherkenningssoftware.
 • Ze leggen een unieke link tussen de naam en de gebruiker die zich heeft aangemeld voor de service.

Een sollicitatiebrief is een voorbeeld van een gebruiksscenario voor AES: een sollicitant doorloopt een persoonlijk gesprek en wordt geselecteerd voor de functie. HR-team stelt een formele aanbiedingsbrief op voor de toekomstige werknemer, die deze elektronisch kan ondertekenen na ontvangst van een pincode code via sms. Vervolgens vraagt het eSignly eSignatures-platform hen om een foto van hun rijbewijs te maken met hun mobiele apparaat om hun identificatie te verifiëren. eSignly EU Advanced Signatures biedt AES-handtekeningen voor dit gebruiksscenario, inclusief de instructies voor de verificatie van de elektronische handtekening.

Eenvoudige elektronische handtekening (SES)

Dit is de eenvoudigste e-mailhandtekening die beschikbaar is. Het vereist geen authenticatie-informatie of speciale gegevens om een envelop te maken. Een eenvoudig e-mailadres is nodig om een envelop met uw bericht mee te sturen. Handtekeningen die persoonlijke informatie bevatten, zoals naam, telefoonnummer, bedrijf of fysieke locatie, kunnen indien gewenst worden gebruikt.

Gekwalificeerde elektronische handtekening (QES)

Op 1 januari 2022 heeft de Expert Industry Working Group on Electronic Execution of Documents (EIWG) haar tussentijds rapport uitgebracht, waarin de actualiteit wordt geanalyseerd.

Volgens het rapport bieden apparaten voor elektronische ondertekening het hoogste vertrouwensniveau omdat ze fysiek aanwezig moeten zijn voor identificatiedoeleinden.

Na een grondige analyse kwam de werkcommissie tot de conclusie dat er een argument was om een Qualified Electronic Signature (QES) te gebruiken in plaats van traditionele natte-inkthandtekeningen bij het ondertekenen van contracten.

Deze procedure stelt ontegensprekelijk de geldigheid van de handtekeningprocedure vast in de mate dat een QR-code wordt beschouwd als het wettelijke equivalent van een natte handtekening onder de Britse wetgeving. Er zijn veel QR-codes in Europa. In het VK is GOV.UK Verify een op QR-code gebaseerde service. Overweeg, rekening houdend met uw vereisten en locatie, eSignly, een zeer veilige elektronische handtekening of betrouwbare derde partijen om de ID-validatie te beheren en het digitale certificaat uit te geven. eSignly ondersteunt bijvoorbeeld QR-codes voor digitale certificaten in bezit van een 'ondertekenaar' die zijn uitgegeven door vertrouwde certificeringsinstanties die zijn geïnstalleerd op elektronische apparaten zoals smartcards, USB-drives of pc's.

Wat is het verschil tussen elektronische handtekeningen en digitale handtekeningen?

Electronic Signing Solutions (ESS) zijn een brede categorie methoden die worden gebruikt om documenten elektronisch te ondertekenen. Voorbeelden zijn digitale certificaten, online digitale formulieren en webservices.

Er zijn drie hoofdtypen handtekeningen: AES, QES (ook bekend als "Quadratic Exponential Sigs") en SES (ook bekend als "Signed Encryption Signatures").

Het ziet er in eerste instantie misschien ingewikkeld uit, maar als u eenmaal de basis kent, worden digitale handtekeningen eenvoudiger te begrijpen. We raden u ten zeerste aan om digitale handtekeningen te begrijpen.

Maar wat als er een natte handtekening-noodsituatie is?

Online handtekeningsoftware kan bedrijven helpen geld te besparen en de efficiëntie te verhogen. Veel 'traditionele' bedrijven zijn echter misschien nog niet klaar om nieuwe technologie te omarmen. Om deze redenen kunnen ze ervoor kiezen om vast te houden aan de ouderwetse methode om papieren documenten te ondertekenen. Ik bied een alternatief om dergelijke bedrijven zich op hun gemak te laten voelen bij het online zakendoen.

De ongelooflijk flexibele eSignatures-tools kunnen u hierbij helpen. Hiermee kunt u natte handtekeningen opnemen in de digitale productieve documentworkflow in de vorm van.

 • Handgeschreven handtekeningen
 • U kunt een touchscreen of een stylus gebruiken om fysieke handtekeningen vast te leggen.
 • Voor face-to-face signeersessies, wanneer het zinvol is.

Omdat we streven naar inclusiviteit, stelt onze eSignature-app gebruikers die natte handtekeningen gebruiken in staat om dit te blijven doen.

 • Als u ondertekenaars wilt toevoegen aan de digitale versie van het contract, moet u hen het ondertekende exemplaar opsturen en vragen om het te ondertekenen.
 • Ontvangers klikken gewoon op het handtekeningveld van de digitale overeenkomst.
 • De ontvanger ondertekent het document of uploadt een scanbestand.
 • Ze 'klikken' gedaan.

Daar ga je! Het is zo makkelijk.

Als alternatief kunnen gebruikers documenten afdrukken die door hun klanten zijn ondertekend met behulp van de eSignature-tool. Vervolgens doen ze handmatige ondertekening en uploaden ze deze vervolgens naar eSignly.

Hoe een natte handtekening bijwerken naar een PDF?

U kunt documenten ondertekenen met een natte inkt-ondertekeningstool met een natte pen of muis. Nadat u deze tool voor nat ondertekenen hebt gemaakt, kunt u deze opslaan als uw digitale ondertekeningstool. U kunt een pen of muis gebruiken om deze tool voor digitale ondertekening te maken.

Er zijn drie manieren om online formulieren legaal uit te voeren:

Handtekening Scan & Onderteken Methode

Deze methode is een van de meest tijdrovende en duurste, omdat de documenten eerst moeten worden afgedrukt en gescand.

 • Klik rechtsboven op de knop "Download" om het bestand op te slaan.
 • Print de pdf uit.
 • Teken - met een potlood.
 • Gebruik uw telefoon of een scanapparaat om de handtekening in een handtekeningbeeldbestand te scannen.
 • Sla het bestand op voor bewerking als pdf.

Een natte handtekening scannen

Scan de natte handtekeningen op een computer voor digitale doeleinden.

 • Scan de afbeelding.
 • Sla het op als een PNG-bestand.
 • Upload de handtekeningafbeelding naar een app voor elektronische handtekeningen.
 • Als u een digitale handtekening voor uw e-mailberichten wilt maken, klikt u op 'Handtekening maken' onder aan het berichtvenster.
 • Klik op om het PDF-bestand te openen dat u wilt gebruiken voor ondertekening met de app voor elektronische handtekeningen.
 • Voeg uw nieuwe digitale handtekening toe.
 • Stel dat u de integriteit van uw document wilt waarborgen. In dat geval kunt u een digitaal certificaat toevoegen dat is uitgegeven door een officiële certificeringsinstantie (CA).

Een e-handtekening-app gebruiken om een natte handtekening te converteren

De snelste en gemakkelijkste methode voor het converteren van een natte handtekening is via een elektronische ondertekeningstool zoals eSignly. U hoeft het document niet uit te printen om het te ondertekenen.

eSignly is een online service waarmee u een digitale kopie van uw natte handtekening kunt maken met een digitale pen of stylus. U kunt gratis gebruik maken van de dienst.

Met de applicatie kunt u meerdere ondertekende documenten tegelijk verzenden. Het houdt vervolgens elke handtekening bij en laat u weten wanneer ze voltooid zijn. U kunt vervolgens alle ontvangers e-mailen, waardoor het hele ondertekeningsproces eenvoudiger wordt.

Het effect van handtekeningen op bedrijfsprocessen

Tijdens uw zakelijke carrière moeten veel documenten worden gemaakt en verwerkt. U moet het handtekeningverzoek voor contracten en facturen goedkeuren en loonadministraties of vakantieschema's beheren.

Natte handtekeningen worden vaak handmatig uitgevoerd, wat vertraging kan veroorzaken. Stelt u zich eens voor dat al het benodigde papierwerk nog dezelfde dag is afgerond, zodat een nieuwe onderneming direct van start kan gaan.

Met software voor elektronische handtekeningen hoeft u het document niet af te drukken en vervolgens te ondertekenen. U klikt gewoon op 'ondertekenen' en het document wordt elektronisch ondertekend. Het bespaart tijd doordat het niet meer nodig is om papieren kopieën heen en weer te sturen tussen partijen.

Digitale documenten en elektronische handtekeningsystemen helpen bedrijven zich beter te organiseren en stellen managers in staat hun taken efficiënter uit te voeren. Met de juiste tools kunt u vervolgens digitaal ondertekenen automatiseren.

Als u bijvoorbeeld iemand een e-mail wilt sturen, kunt u het bestand uploaden naar Google Docs zodat deze het kan ondertekenen. Als iedereen het heeft ondertekend, wordt het dossier als compleet beschouwd. Wanneer je een melding krijgt dat alle mensen die het moeten ondertekenen dit nog niet hebben gedaan, weet je dat er nog iets anders is waar je voor moet zorgen.

Het helpt je om op de hoogte te blijven van je documenten en ervoor te zorgen dat iedereen ze op de vervaldatum heeft bekeken. U kunt eenvoudig herinneringsmails naar mensen sturen als ze hun documenten nog niet hebben bekeken.

Wanneer is een natte handtekening nog steeds vereist op een contract?

Deze vraag heeft betrekking op de vraag of een elektronische handtekening onder bepaalde omstandigheden geldig is. Afhankelijk van de woonplaats van de partijen en de aard van het document, kan een elektronische handtekening als geldig worden aanvaard. Sommige rechtsgebieden vereisen echter een fysieke handtekening. Voorbeelden zijn:

In Engels recht:

 • Documenten moeten worden ingediend bij de Britse overheidsorganisaties of het Kadaster.

In de Amerikaanse wet:

 • Promissory Notariële en andere onderpanddocumentatie.

In de Canadese wet:

 • Promissory notes, persoonlijke garanties, hypotheken en effecten die zijn geregistreerd bij de Bank of Canadas zijn voorbeelden van financiële instrumenten.

In het Duitse recht:

 • Een overdracht of verpanding van aandelen, een overdracht van onroerend goed of een hypotheek/pandrecht op onroerend goed moet notarieel worden bekrachtigd.

Er kunnen verschillende vereisten zijn voor natte handtekeningen en notariële handtekeningen in verschillende landen en staten, evenals voor het paraferen van elke pagina. Over deze zaken overlegt u met uw tegenpartij/adviseur.

Waarom stappen bedrijven over op elektronische handtekeningen van natte handtekeningen?

Elektronische handtekeningen worden een steeds populairdere methode voor het ondertekenen van contracten en overeenkomsten. Ze worden ook gebruikt om de identiteit te verifiëren en documenten te authenticeren. Daarnaast bieden ze extra beveiligingsfuncties zoals digitale watermerken en veilige documentcodering.

Efficiëntie en snelheid

Een belangrijk verschil tussen elektronische en natte handtekeningen is snelheid.

Met elektronische handtekeningen worden documenten snel en eenvoudig ondertekend. In plaats van te wachten tot papieren exemplaren zijn afgedrukt, ondertekend en opgestuurd, kunnen ze online worden ingevuld en rechtstreeks elektronisch naar de ontvanger worden verzonden.

U kunt dus productief blijven met behulp van sjablonen, of het nu gaat om het in dienst nemen van een nieuwe klant of het voltooien van een contract.

Stop met het verliezen van waardevolle tijd

Tijd is geld, dus zorg ervoor dat u waar mogelijk tijd bespaart.

Elektronische handtekeningen verminderen de behoefte aan papieren formulieren aanzienlijk. Een elektronische handtekening maakt bijvoorbeeld pen en inkt overbodig.

Het verzenden van documenten per post is niet langer een optimale manier om ze te verzenden vanwege de vluchtigheid van onze moderne wereld. Het afdrukken, ondertekenen, dateren en scannen van documenten kost bijvoorbeeld tijd. Dan moeten we wachten tot iemand anders zijn taak heeft voltooid voordat we aan de onze kunnen beginnen. Ten slotte, als we de documenten per e-mail terugsturen, is er altijd een kans dat ze niet op hun bestemming aankomen.

Elektronische handtekeningen zorgen ervoor dat u uw belangrijke zakelijke documenten binnen enkele minuten in plaats van uren of weken ondertekent.

Verbeter de gebruikerservaring

Tegenwoordig moeten bedrijven die willen slagen, zich concentreren op het creëren van een geweldige klantervaring. Klantenservice staat centraal.

Elektronische handtekeningen kunnen uw klanten een exact digitaal alternatief bieden.

Zorg ervoor dat uw klantervaring gemakkelijk en eenvoudig is. Laat ze geen ingewikkelde situaties doormaken waarin ze printers, scanners, enz. nodig hebben.

Geef ze een oplossing waarmee mensen gemakkelijk kunnen doen wat ze moeten doen met hun laptop of smartphone.

Veilig en fraudebestendig

Veel eSignature-systemen bevatten een audittrail die belangrijke informatie vastlegt, zoals documentgeschiedenis, ondertekenaars, enz.

Het is gemakkelijk te zien of een document is gewijzigd of gewijzigd zonder de toestemming van de oorspronkelijke auteur. U kunt uw documenten zelfs veilig online bewaren, zodat ze voor niemand anders toegankelijk zijn.

Sommige diensten voor elektronische handtekeningen, zoals eSignly, gaan nog een stap verder door uw bestanden achter een gecodeerde firewall op te slaan, waardoor het bijna onmogelijk wordt voor onbevoegden om toegang te krijgen.

Flexibiliteit

Historisch gezien was het fysiek ondertekenen van documenten een inefficiënte manier om zaken te doen. Maar nu werken op afstand zich heeft verspreid naar mensen over de hele wereld, is het nog moeilijker geworden.

Met eSignatures kunnen u of uw klanten altijd en overal gemakkelijk ondertekenen. Je hoeft niet fysiek aanwezig te zijn op een kantoor om dingen voor elkaar te krijgen.

De belangrijkste afhaalmaaltijd

Handtekeningverificatie is al sinds de oudheid een gouden regel voor authenticatie. Handgeschreven handtekeningen zijn echter tijdrovend en moeilijk te verifiëren.

Elektronisch ondertekenen biedt een veel snellere manier om juridische documenten te maken. Deze documenten bevatten de essentiële gegevens van de ondertekenaar, waardoor ze traceerbaar en juridisch bindend zijn, zoals de goede oude pen en papier.

Een Wet Ink-handtekening hoeft niet per se iemands naam te zijn. Volgens de Amerikaanse Uniform Commercial Code "kan een handtekening nat worden ondertekend met een inktpen of met een machine."

Niet alleen hoeven handgeschreven namen niet per se met de hand te worden geschreven, maar ze hoeven ook niet met een potlood te zijn gemaakt. Ze kunnen net zo goed worden gemaakt met een rubberen band, een inktpen, een marker, een permanente marker, een viltstift, een balpen, een typemachine, een computerprinter of een ander schrijfgerei. Voor sommige fysieke documenten kan echter een getuige nodig zijn om ze te ondertekenen.

Digitale en elektronische ondertekening worden steeds populairdere methoden voor het maken van juridisch bindende contracten. Deze nieuwe technologieën kunnen organisaties helpen geld te besparen, risico's te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Ze brengen echter ook uitdagingen met zich mee, zoals het waarborgen van gegevensbeveiliging en het voldoen aan regelgeving.

Wat is een natte handtekening?

Een 'nat', 'pen-en-inkt' of fysiek handgeschreven teken van goedkeuring is slechts een handgeschreven teken van goedkeuring. Wanneer iemand zijn naam met de hand schrijft bij het ondertekenen van een document, gebruiken ze een natte (of "natte") handschriftstijl. Handschriftstijlen verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste mensen gebruiken een vorm van cursief schrift.

Een wet seal (ook wel wet stamp genoemd) wordt meestal gebruikt voor officiële doeleinden. De meeste mensen herkennen ze als bewijs dat iemand een bepaald document heeft goedgekeurd. Ze zijn meestal bedoeld om uniek te zijn voor elke persoon, dus ze fungeren als bewijs dat ze persoonlijk iets hebben goedgekeurd als je het later moet bevestigen.

Er zijn verschillende soorten juridisch bindende handtekeningen. Sommige landen vereisen aanvullende criteria, zoals het ondertekenen voor getuigen of notarissen.

Wanneer is een natte handtekening vereist?

Natte handtekeningen zijn in bepaalde omstandigheden handig voor het ondertekenen van documenten met een inktpen; ze zijn echter niet altijd nodig.

Bepaalde documenten vereisen een daadwerkelijke handtekening van mensen die toegang hebben tot grote sommen contant geld. Als iemand bijvoorbeeld een lening aangaat, moet hij een officieel document ondertekenen waarin staat dat hij begrijpt dat als hij zijn schuld niet terugbetaalt, de bank

Wat betreft de opname van kleine naties, deze maken geen deel uit van het oorspronkelijke wetsvoorstel, maar zijn later toegevoegd.

Ten slotte moet u documenten ondertekenen met een natte pen, aangezien het sneller is om iets op papier te schrijven in plaats van het in een computer te typen.

Gebruik Ink Signature-stempels in plaats van inkt als u iets nats moet ondertekenen.

Voordelen van het gebruik van natte handtekeningen

Natte inkt wordt niet meer zo vaak gebruikt als vroeger, maar het heeft enkele voordelen.

Persoonlijkheid en branding

Als het gaat om merkopbouw, kunnen natte inkten extreem krachtig zijn. Het Disney-logo is bijvoorbeeld gemodelleerd naar de nat-geïnkte handafdruk van Walt Disney.

Natte handtekeningen zijn de beste optie als je een handtekening van een beroemd persoon wilt.

Wanneer u een handgeschreven handtekening schrijft, moet u natte inkt gebruiken om wat persoonlijkheid in de handtekening te krijgen.

Sociale en psychologische effecten

Terwijl elektronische handtekeningen veel snellere bezorgservices bieden en gemakkelijker zijn dan natte handtekeningen , vereisen ze dat de ondertekenaar fysiek aanwezig is op het moment van het ondertekeningsproces.

Het kan helpen omdat natte inktdocumenten een langduriger effect hebben op de ondertekenaars, en het evenement kan ook voor sociale doeleinden worden gebruikt.

Nadelen van natte handtekeningen

In de afgelopen twee jaar is het gebruik van elektronische handtekeningen gestaag gegroeid doordat organisaties worstelen met het groeiende aantal wettelijke vereisten voor het elektronisch ondertekenen van documenten.

Doorlooptijd

Doorgaans vereisen fysieke ondertekeningsprocessen papieren mailings, persoonlijke vergaderingen om contracten te bespreken, kopiëren, archiveren en documentrevisies. Deze stappen verlengen de duur van fysieke processen.

Papier is duur. Het printen, kopen en opslaan van vellen papier brengt extra kosten met zich mee die met een digitaal proces vermeden zouden worden.

Ontvangers

Elektronische handtekeningen stellen organisaties in staat hetzelfde document naar meerdere personen tegelijk te e-mailen. Hiermee kunnen ondertekenaars documenten ondertekenen op elk gewenst moment. Ze zijn handig omdat het niet nodig is om meerdere ondertekensessies te organiseren.

Bijhouden en ophalen van gegevens

Het opslaan van een elektronisch document van een overeenkomst zorgt ervoor dat er met terugwerkende kracht naar kan worden verwezen als er een geschil is over de voorwaarden ervan.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Met de technologie voor elektronische handtekeningen kunt u het proces van het ondertekenen van papierwerk drastisch verminderen met behulp van elektronische formulieren in plaats van traditionele formulieren. Dit betekent dat u tijd en energie kunt besparen bij het ondertekenen van documenten.

Zijn natte handtekeningen niet veiliger dan e-handtekeningen?

Voor natte handtekeningen worden de geldigheid en toeschrijving doorgaans vastgesteld door kopieën van het handtekeningblok en de presentatie van getuigenverklaringen te vergelijken. Deze methode is echter kostbaar en onbetrouwbaar omdat deze afhankelijk is van mensen.

Elektronisch ondertekenen (E-sign) is een methode om contracten elektronisch te ondertekenen. Het biedt een extra beveiligingslaag door het IP-adres vast te leggen van de persoon die het contract ondertekent en de exacte datum en tijd waarop het contract is ondertekend. Als de geldigheid van het contract in het geding komt, kunnen de originele documenten worden opgehaald van de server waar ze zijn opgeslagen.

Geautomatiseerde processen elimineren de mogelijkheid van menselijke fouten en zorgen voor nauwkeurigheid.

Hoe verschillen natte handtekeningen van digitale handtekeningen?

Verwar eSignature-technologie niet met digitale handtekeningen. Een digitale handtekening (ook wel hash-waarde genoemd) is een wiskundige functie die wordt gebruikt om de authenticiteit van een bericht te verifiëren. Ze versleutelen geen gegevens; ze bewijzen gewoon dat de afzender van het bericht was wie hij beweerde te zijn. Daarentegen stelt eSignature-technologie gebruikers in staat om documenten elektronisch te ondertekenen zonder hun naam of adres te hoeven schrijven.

Digitaal ondertekenen gebeurt via een wiskundige formule die een handtekening genereert op basis van de inhoud van het document. Eenmaal ondertekend, kan het document niet worden gewijzigd zonder de handtekening ongeldig te maken. Hiermee wordt voorkomen dat onbevoegden met de gegevens kunnen knoeien.

Een digitaal certificaat is vergelijkbaar met een fysiek certificaat; in plaats van een fysieke weergave van de ondertekenaar heeft een digitaal certificaat echter een unieke identificatie voor de persoon die het document heeft ondertekend.

Wat is een elektronische handtekening?

Hoe zit het met e-handtekening? Handtekening lijkt erg op natte handtekening en overlapt er soms mee.

Een digitale handtekening is elk merkteken, zoals een elektronisch watermerk, dat aan een virtueel document zoals een PDF-document wordt toegevoegd om de authenticiteit ervan aan te geven.

Als u uw elektronische handtekeningen met de hand uitschrijft, wordt het een 'elektronische' ondertekenaar. Het scannen van uw handgeschreven handtekeningen naar een digitaal formaat blijft echter een 'handgeschreven' ondertekenaar. U kunt een kopie van uw elektronische handtekeningen op uw harde schijf opslaan of een toepassing gebruiken om een nieuwe elektronische versie van uw handschrift te maken.

Meestal worden elektronische handtekeningen als legale elektronische documenten beschouwd.

Veel verschillende landen hebben wetten aangenomen met betrekking tot de geldigheid van overeenkomsten voor elektronische handtekeningen. Zo werd de Electronic Signing for Global and National Commerce Act in 2000 ondertekend door president Clinton. Daarnaast heeft de EU regelgeving aangenomen met betrekking tot eIDAS. Bovendien heeft de VN richtlijnen gepubliceerd die de lidstaten moeten volgen bij het vaststellen van hun wetten op het gebied van elektronische handtekeningen.

Elektronische ondertekening is meestal veiliger dan 'natte-inkt'-handtekeningen omdat het een transparant online 'Paper Trail' heeft, met ondertekende certificaten, e-mails van ontvangers, opgeslagen kopieën van elektronische documenten, enz.

Eerst onderzoeken we elektronische handtekeningen en de drie soorten legale digitale handtekeningen die in het Verenigd Koninkrijk aanvaardbaar zijn:

Geavanceerde elektronische handtekening (AES)

Voor een digitale handtekening is een openbaar/privé-sleutelpaar en een digitaal certificaat vereist voor elke persoon die iets wil ondertekenen.

AES bereikt twee zeer belangrijke dingen:

 • Ze identificeren de ondertekenaar op betrouwbare wijze met behulp van gezichtsherkenningssoftware.
 • Ze leggen een unieke link tussen de naam en de gebruiker die zich heeft aangemeld voor de service.

Een sollicitatiebrief is een voorbeeld van een gebruiksscenario voor AES: een sollicitant doorloopt een persoonlijk gesprek en wordt geselecteerd voor de functie. HR-team stelt een formele aanbiedingsbrief op voor de toekomstige werknemer, die deze elektronisch kan ondertekenen na ontvangst van een pincode code via sms. Vervolgens vraagt het eSignly eSignatures-platform hen om een foto van hun rijbewijs te maken met hun mobiele apparaat om hun identificatie te verifiëren. eSignly EU Advanced Signatures biedt AES-handtekeningen voor dit gebruiksscenario, inclusief de instructies voor de verificatie van de elektronische handtekening.

Eenvoudige elektronische handtekening (SES)

Dit is de eenvoudigste e-mailhandtekening die beschikbaar is. Het vereist geen authenticatie-informatie of speciale gegevens om een envelop te maken. Een eenvoudig e-mailadres is nodig om een envelop met uw bericht mee te sturen. Handtekeningen die persoonlijke informatie bevatten, zoals naam, telefoonnummer, bedrijf of fysieke locatie, kunnen indien gewenst worden gebruikt.

Gekwalificeerde elektronische handtekening (QES)

Op 1 januari 2022 heeft de Expert Industry Working Group on Electronic Execution of Documents (EIWG) haar tussentijds rapport uitgebracht, waarin de actualiteit wordt geanalyseerd.

Volgens het rapport bieden apparaten voor elektronische ondertekening het hoogste vertrouwensniveau omdat ze fysiek aanwezig moeten zijn voor identificatiedoeleinden.

Na een grondige analyse kwam de werkcommissie tot de conclusie dat er een argument was om een Qualified Electronic Signature (QES) te gebruiken in plaats van traditionele natte-inkthandtekeningen bij het ondertekenen van contracten.

Deze procedure stelt ontegensprekelijk de geldigheid van de handtekeningprocedure vast in de mate dat een QR-code wordt beschouwd als het wettelijke equivalent van een natte handtekening onder de Britse wetgeving. Er zijn veel QR-codes in Europa. In het VK is GOV.UK Verify een op QR-code gebaseerde service. Overweeg, rekening houdend met uw vereisten en locatie, eSignly, een zeer veilige elektronische handtekening of betrouwbare derde partijen om de ID-validatie te beheren en het digitale certificaat uit te geven. eSignly ondersteunt bijvoorbeeld QR-codes voor digitale certificaten in bezit van een 'ondertekenaar' die zijn uitgegeven door vertrouwde certificeringsinstanties die zijn geïnstalleerd op elektronische apparaten zoals smartcards, USB-drives of pc's.

Wat is het verschil tussen elektronische handtekeningen en digitale handtekeningen?

Electronic Signing Solutions (ESS) zijn een brede categorie methoden die worden gebruikt om documenten elektronisch te ondertekenen. Voorbeelden zijn digitale certificaten, online digitale formulieren en webservices.

Er zijn drie hoofdtypen handtekeningen: AES, QES (ook bekend als "Quadratic Exponential Sigs") en SES (ook bekend als "Signed Encryption Signatures").

Het ziet er in eerste instantie misschien ingewikkeld uit, maar als u eenmaal de basis kent, worden digitale handtekeningen eenvoudiger te begrijpen. We raden u ten zeerste aan om digitale handtekeningen te begrijpen.

Maar wat als er een natte handtekening-noodsituatie is?

Online handtekeningsoftware kan bedrijven helpen geld te besparen en de efficiëntie te verhogen. Veel 'traditionele' bedrijven zijn echter misschien nog niet klaar om nieuwe technologie te omarmen. Om deze redenen kunnen ze ervoor kiezen om vast te houden aan de ouderwetse methode om papieren documenten te ondertekenen. Ik bied een alternatief om dergelijke bedrijven zich op hun gemak te laten voelen bij het online zakendoen.

De ongelooflijk flexibele eSignatures-tools kunnen u hierbij helpen. Hiermee kunt u natte handtekeningen opnemen in de digitale productieve documentworkflow in de vorm van.

 • Handgeschreven handtekeningen
 • U kunt een touchscreen of een stylus gebruiken om fysieke handtekeningen vast te leggen.
 • Voor face-to-face signeersessies, wanneer het zinvol is.

Omdat we streven naar inclusiviteit, stelt onze eSignature-app gebruikers die natte handtekeningen gebruiken in staat om dit te blijven doen.

 • Als u ondertekenaars wilt toevoegen aan de digitale versie van het contract, moet u hen het ondertekende exemplaar opsturen en vragen om het te ondertekenen.
 • Ontvangers klikken gewoon op het handtekeningveld van de digitale overeenkomst.
 • De ontvanger ondertekent het document of uploadt een scanbestand.
 • Ze 'klikken' gedaan.

Daar ga je! Het is zo makkelijk.

Als alternatief kunnen gebruikers documenten afdrukken die door hun klanten zijn ondertekend met behulp van de eSignature-tool. Vervolgens doen ze handmatige ondertekening en uploaden ze deze vervolgens naar eSignly.

Hoe een natte handtekening bijwerken naar een PDF?

U kunt documenten ondertekenen met een natte inkt-ondertekeningstool met een natte pen of muis. Nadat u deze tool voor nat ondertekenen hebt gemaakt, kunt u deze opslaan als uw digitale ondertekeningstool. U kunt een pen of muis gebruiken om deze tool voor digitale ondertekening te maken.

Er zijn drie manieren om online formulieren legaal uit te voeren:

Handtekening Scan & Onderteken Methode

Deze methode is een van de meest tijdrovende en duurste, omdat de documenten eerst moeten worden afgedrukt en gescand.

 • Klik rechtsboven op de knop "Download" om het bestand op te slaan.
 • Print de pdf uit.
 • Teken - met een potlood.
 • Gebruik uw telefoon of een scanapparaat om de handtekening in een handtekeningbeeldbestand te scannen.
 • Sla het bestand op voor bewerking als pdf.

Een natte handtekening scannen

Scan de natte handtekeningen op een computer voor digitale doeleinden.

 • Scan de afbeelding.
 • Sla het op als een PNG-bestand.
 • Upload de handtekeningafbeelding naar een app voor elektronische handtekeningen.
 • Als u een digitale handtekening voor uw e-mailberichten wilt maken, klikt u op 'Handtekening maken' onder aan het berichtvenster.
 • Klik op om het PDF-bestand te openen dat u wilt gebruiken voor ondertekening met de app voor elektronische handtekeningen.
 • Voeg uw nieuwe digitale handtekening toe.
 • Stel dat u de integriteit van uw document wilt waarborgen. In dat geval kunt u een digitaal certificaat toevoegen dat is uitgegeven door een officiële certificeringsinstantie (CA).

Een e-handtekening-app gebruiken om een natte handtekening te converteren

De snelste en gemakkelijkste methode voor het converteren van een natte handtekening is via een elektronische ondertekeningstool zoals eSignly. U hoeft het document niet uit te printen om het te ondertekenen.

eSignly is een online service waarmee u een digitale kopie van uw natte handtekening kunt maken met een digitale pen of stylus. U kunt gratis gebruik maken van de dienst.

Met de applicatie kunt u meerdere ondertekende documenten tegelijk verzenden. Het houdt vervolgens elke handtekening bij en laat u weten wanneer ze voltooid zijn. U kunt vervolgens alle ontvangers e-mailen, waardoor het hele ondertekeningsproces eenvoudiger wordt.

Het effect van handtekeningen op bedrijfsprocessen

Tijdens uw zakelijke carrière moeten veel documenten worden gemaakt en verwerkt. U moet het handtekeningverzoek voor contracten en facturen goedkeuren en loonadministraties of vakantieschema's beheren.

Natte handtekeningen worden vaak handmatig uitgevoerd, wat vertraging kan veroorzaken. Stelt u zich eens voor dat al het benodigde papierwerk nog dezelfde dag is afgerond, zodat een nieuwe onderneming direct van start kan gaan.

Met software voor elektronische handtekeningen hoeft u het document niet af te drukken en vervolgens te ondertekenen. U klikt gewoon op 'ondertekenen' en het document wordt elektronisch ondertekend. Het bespaart tijd doordat het niet meer nodig is om papieren kopieën heen en weer te sturen tussen partijen.

Digitale documenten en elektronische handtekeningsystemen helpen bedrijven zich beter te organiseren en stellen managers in staat hun taken efficiënter uit te voeren. Met de juiste tools kunt u vervolgens digitaal ondertekenen automatiseren.

Als u bijvoorbeeld iemand een e-mail wilt sturen, kunt u het bestand uploaden naar Google Docs zodat deze het kan ondertekenen. Als iedereen het heeft ondertekend, wordt het dossier als compleet beschouwd. Wanneer je een melding krijgt dat alle mensen die het moeten ondertekenen dit nog niet hebben gedaan, weet je dat er nog iets anders is waar je voor moet zorgen.

Het helpt je om op de hoogte te blijven van je documenten en ervoor te zorgen dat iedereen ze op de vervaldatum heeft bekeken. U kunt eenvoudig herinneringsmails naar mensen sturen als ze hun documenten nog niet hebben bekeken.

Wanneer is een natte handtekening nog steeds vereist op een contract?

Deze vraag heeft betrekking op de vraag of een elektronische handtekening onder bepaalde omstandigheden geldig is. Afhankelijk van de woonplaats van de partijen en de aard van het document, kan een elektronische handtekening als geldig worden aanvaard. Sommige rechtsgebieden vereisen echter een fysieke handtekening. Voorbeelden zijn:

In Engels recht:

 • Documenten moeten worden ingediend bij de Britse overheidsorganisaties of het Kadaster.

In de Amerikaanse wet:

 • Promissory Notariële en andere onderpanddocumentatie.

In de Canadese wet:

 • Promissory notes, persoonlijke garanties, hypotheken en effecten die zijn geregistreerd bij de Bank of Canadas zijn voorbeelden van financiële instrumenten.

In het Duitse recht:

 • Een overdracht of verpanding van aandelen, een overdracht van onroerend goed of een hypotheek/pandrecht op onroerend goed moet notarieel worden bekrachtigd.

Er kunnen verschillende vereisten zijn voor natte handtekeningen en notariële handtekeningen in verschillende landen en staten, evenals voor het paraferen van elke pagina. Over deze zaken overlegt u met uw tegenpartij/adviseur.

Waarom stappen bedrijven over op elektronische handtekeningen van natte handtekeningen?

Elektronische handtekeningen worden een steeds populairdere methode voor het ondertekenen van contracten en overeenkomsten. Ze worden ook gebruikt om de identiteit te verifiëren en documenten te authenticeren. Daarnaast bieden ze extra beveiligingsfuncties zoals digitale watermerken en veilige documentcodering.

Efficiëntie en snelheid

Een belangrijk verschil tussen elektronische en natte handtekeningen is snelheid.

Met elektronische handtekeningen worden documenten snel en eenvoudig ondertekend. In plaats van te wachten tot papieren exemplaren zijn afgedrukt, ondertekend en opgestuurd, kunnen ze online worden ingevuld en rechtstreeks elektronisch naar de ontvanger worden verzonden.

U kunt dus productief blijven met behulp van sjablonen, of het nu gaat om het in dienst nemen van een nieuwe klant of het voltooien van een contract.

Stop met het verliezen van waardevolle tijd

Tijd is geld, dus zorg ervoor dat u waar mogelijk tijd bespaart.

Elektronische handtekeningen verminderen de behoefte aan papieren formulieren aanzienlijk. Een elektronische handtekening maakt bijvoorbeeld pen en inkt overbodig.

Het verzenden van documenten per post is niet langer een optimale manier om ze te verzenden vanwege de vluchtigheid van onze moderne wereld. Het afdrukken, ondertekenen, dateren en scannen van documenten kost bijvoorbeeld tijd. Dan moeten we wachten tot iemand anders zijn taak heeft voltooid voordat we aan de onze kunnen beginnen. Ten slotte, als we de documenten per e-mail terugsturen, is er altijd een kans dat ze niet op hun bestemming aankomen.

Elektronische handtekeningen zorgen ervoor dat u uw belangrijke zakelijke documenten binnen enkele minuten in plaats van uren of weken ondertekent.

Verbeter de gebruikerservaring

Tegenwoordig moeten bedrijven die willen slagen, zich concentreren op het creëren van een geweldige klantervaring. Klantenservice staat centraal.

Elektronische handtekeningen kunnen uw klanten een exact digitaal alternatief bieden.

Zorg ervoor dat uw klantervaring gemakkelijk en eenvoudig is. Laat ze geen ingewikkelde situaties doormaken waarin ze printers, scanners, enz. nodig hebben.

Geef ze een oplossing waarmee mensen gemakkelijk kunnen doen wat ze moeten doen met hun laptop of smartphone.

Veilig en fraudebestendig

Veel eSignature-systemen bevatten een audittrail die belangrijke informatie vastlegt, zoals documentgeschiedenis, ondertekenaars, enz.

Het is gemakkelijk te zien of een document is gewijzigd of gewijzigd zonder de toestemming van de oorspronkelijke auteur. U kunt uw documenten zelfs veilig online bewaren, zodat ze voor niemand anders toegankelijk zijn.

Sommige diensten voor elektronische handtekeningen, zoals eSignly, gaan nog een stap verder door uw bestanden achter een gecodeerde firewall op te slaan, waardoor het bijna onmogelijk wordt voor onbevoegden om toegang te krijgen.

Flexibiliteit

Historisch gezien was het fysiek ondertekenen van documenten een inefficiënte manier om zaken te doen. Maar nu werken op afstand zich heeft verspreid naar mensen over de hele wereld, is het nog moeilijker geworden.

Met eSignatures kunnen u of uw klanten altijd en overal gemakkelijk ondertekenen. Je hoeft niet fysiek aanwezig te zijn op een kantoor om dingen voor elkaar te krijgen.

De belangrijkste afhaalmaaltijd

Handtekeningverificatie is al sinds de oudheid een gouden regel voor authenticatie. Handgeschreven handtekeningen zijn echter tijdrovend en moeilijk te verifiëren.

Elektronisch ondertekenen biedt een veel snellere manier om juridische documenten te maken. Deze documenten bevatten de essentiële gegevens van de ondertekenaar, waardoor ze traceerbaar en juridisch bindend zijn, zoals de goede oude pen en papier.