esignly_logo

Elektronische handtekeningen, ook wel online handtekeningen genoemd, zijn een breder concept dan digitale handtekeningen

image

Elektronische handtekening (of e-handtekening), evenals digitale handtekeningen, zijn opmerkelijk vergelijkbare termen die verwarring kunnen veroorzaken. Beide geven aan dat er een soort wettelijk erkend ondertekeningsproces heeft plaatsgevonden met behulp van elektronische documenten. Maar het concept van "elektronische handtekening" is veel uitgebreider dan "digitale handtekening", en er zijn aanzienlijke verschillen tussen de twee.

Als het gaat om het begrijpen van het verschil tussen digitale handtekeningen en elektronische handtekeningen, is het verschil van vitaal belang. In plaats daarvan zou u het idee van elektronische handtekeningen moeten onderzoeken als een brede categorie die digitale handtekeningen omvat. Laten we eerst de verschillende soorten handtekeningen definiëren. Het zou u kunnen verbazen dat er een verschil is tussen de twee.

Digitale handtekening en e-handtekening: beide termen zijn niet hetzelfde

Heb je ooit gedacht dat er een belangrijk verschil is tussen digitale handtekeningen en elektronische handtekeningen?

Het is vrij gebruikelijk om de termen Esign-services en digitale handtekening als synoniemen te horen. Velen geloven dat ze dezelfde betekenis hebben. Maar ze hebben niet dezelfde betekenis.

Bedrijven hebben lange tijd een breed scala aan elektronische communicatiemiddelen gebruikt om digitale identiteiten te verifiëren of de veiligheid van communicatie op netwerken te waarborgen. Op dit gebied hebben elektronische handtekeningen en digitale handtekeningen de weg vrijgemaakt voor dit soort zakelijke veranderingen. Digitale bedrijfstransformaties hebben geleid tot bezorgdheid over authenticatie, validatie van vertrouwen, beveiliging, herkenning en betrouwbaarheid van digitale transacties.

De zakenwereld evolueert in een hoog tempo en er is geen enkele reden om een bedrijf in de shuffle te laten staan. We hebben allemaal technologische ontwikkelingen gezien die een enorme impact hebben op bedrijven over de hele wereld, zoals CRM-systemen en social media marketing of geïntegreerde marketing.

Sinds het begin van de tijd hebben handtekeningen van individuen lange tijd een cruciale rol gespeeld in de menselijke identiteit. Ze worden dagelijks door bijna iedereen gebruikt om documenten te ondertekenen die essentieel zijn voor hun identiteit.

Handtekeningen waren niet belangrijk voordat ze deel uitmaakten van de State of Frauds Act die in 1677 door het Engelse parlement werd aangenomen. Het was deze wet die handtekeningen veranderde in een alledaags merkteken.

Het fysiek ondertekenen, scannen en retourneren van documenten behoorde tot het verre verleden. Natte handtekeningen zijn de norm geworden in kantoren over de hele wereld. Tegenwoordig is de procedure echter, net als al het andere, geëvolueerd naar een digitaal formaat.

Daarom is het essentieel om deze concepten te wissen vanwege de verwarring die wordt veroorzaakt door gebruikers die, hoewel ze steeds meer kennis hebben van technologie, de neiging hebben te geloven dat de elektronische en digitale handtekeningen identiek zijn.

Elektronische handtekeningen waren aanvankelijk een kostenpost voor bedrijven die als luxe werden beschouwd, maar ze worden nu op grote schaal gebruikt over de hele wereld. Digitale handtekeningen die onderdeel zijn van elektronische handtekeningen hebben niet veel aandacht gekregen. Dit kan zijn omdat veel mensen niet weten dat beide termen verschillende betekenissen hebben. De meerderheid van de mensen gelooft dat elektronische handtekeningen en digitale handtekeningen hetzelfde zijn, daarom gebruiken ze de termen door elkaar. De twee termen hebben echter verschillende definities.

In de moderne wereld van hyperverbondenheid worden traditionele methoden voor het ondertekenen en authenticeren van documenten vervangen door elektronische handtekeningen, die soms digitale handtekeningen worden genoemd.

Digitale handtekeningen versus elektronische handtekeningen

Digitale handtekeningen en elektronische handtekeningen kunnen niet onderling uitwisselbaar zijn. Elektronische handtekeningen, ook wel online handtekeningen genoemd, zijn een breder begrip dan digitale handtekeningen. In eenvoudige bewoordingen maken eSignatures gebruik van digitale symbolen om juridische autoriteit of autorisatie te verlenen voor online transacties en overeenkomsten die virtuele alternatieven zijn voor handtekeningen die op papier zijn afgedrukt.

Oplossingen voor digitale handtekeningen zijn een soort elektronische handtekening die moeilijk te verkrijgen is. Ze houden zich aan een bepaald protocol genaamd PKI, of Public Key Infrastructure (PKI), en vereisen de uitgifte van een certificaat door de certificeringsinstantie (CA) dat de identiteit van de ondertekenaars bewijst en handtekeningen valideert. Dit is de reden waarom digitale handtekeningen veiliger zijn in termen van authenticiteit en vertrouwen dan digitale handtekeningen. Ze worden dan ook vaak ingezet voor belangrijkere transacties.

Veel eSignature-wetten zoals de ESIGN Act en UETA hebben vastgesteld dat een handtekening niet uitsluitend een fysiek object hoeft te zijn. Digitale en elektronische handtekeningen zijn rechtsgeldig als natte handtekeningen.

Belangrijkste verschillen tussen digitale handtekening en elektronische handtekening

Een digitale handtekening of elektronische handtekening wordt vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Er is enige verwarring over het verschil tussen digitale en elektronische handtekeningen. Bovendien omvatten elektronische handtekeningen elk type handtekening en kunnen digitale handtekeningen aan de daadwerkelijke handtekening worden gehecht.

Het belangrijkste verschil is:

 • Digitale handtekeningen kunnen worden gebruikt om een document te beschermen en een elektronische handtekening kan worden gebruikt om een document te valideren.
 • Gebaseerd op de documentverwerkingstechnologie Digitale handtekeningen bestaan uit twee typen: Microsoft en Adobe pdf. Een elektronische handtekening daarentegen bestaat uit vier soorten, namelijk de basishandtekening is elektronisch, klik om handtekening te ondertekenen geavanceerde elektronische handtekening en een gecertificeerde handtekening.
 • Digitale handtekeningen worden gereguleerd door de autoriteit die handtekeningen certificeert. Bepaalde wetten en voorschriften van het land worden gebruikt om de elektronische handtekening toe te passen om deze te bevestigen.
 • Een digitale handtekening is geautoriseerd door de overheid of niet-gouvernementele certificeringsinstantie. Elektronische handtekeningen worden geautoriseerd door de betreffende verkoper, de maker van het document of door andere partijen.
 • Het belangrijkste doel achter het gebruik van de digitale handtekening is om het document te beschermen. Het primaire doel van het gebruik van een elektronische handtekening is om de authenticiteit van het document te bevestigen.
 • Een digitale handtekening bestaat uit beveiligingsfuncties, waardoor deze veiliger is. Elektronische handtekeningen bevatten minder beveiligingsfuncties, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor misbruik.
 • Een elektronische handtekening kan worden omschreven als een brede uitdrukking die een breed scala aan elektronische gegevens omvat. Digitale handtekeningen zijn handtekeningen die gebruikmaken van cryptografie op basis van openbare sleutels.
 • Een digitale handtekening kan worden gebruikt om de informatie van de ondertekenaar te verkrijgen, aangezien deze is gekoppeld aan een elektronische handtekening. De gegevens van de ondertekenaar worden niet opgeslagen in een elektronische handtekening, maar kunnen afzonderlijk van de handtekening worden opgeslagen. Een tijdstempel is een methode waarmee de authenticiteit van een verzameling informatie kan worden bevestigd. Het bewijst dat de informatie in het verleden bestond en in de loop van de tijd niet is veranderd. Het tijdstempel zorgt voor de authenticiteit van de digitale handtekening.
 • Een digitale handtekening bevat doorgaans auditlogboeken en kan helpen bij het bijhouden van de tijd of datum waarop wijzigingen in het document zijn aangebracht. Het kan moeilijk zijn om controlelogboeken te gebruiken die zijn ondertekend met een elektronische handtekening.
 • Handtekeningen die digitaal zijn ondertekend, kunnen veiliger zijn omdat ze veiliger zijn en beter bestand zijn tegen manipulatie. Elektronische handtekeningen zijn niet zo veilig omdat ze niet zo veilig zijn en kwetsbaar kunnen zijn voor manipulatie.
 • Digitale handtekeningen maken gebruik van de meest geavanceerde vorm van standaardisatie op het gebied van Public Key Infrastructure (PKI). Het sleutelmechanisme is niet modern met betrekking tot elektronische handtekeningen.
 • Digitale handtekeningen voldoen aan de normen en verhogen de veiligheid door middel van coderingsmethoden die cryptografisch zijn. Elektronische handtekeningen zijn niet afhankelijk van de standaarden en zijn daardoor minder veilig.
 • De authenticatiemethode die wordt gebruikt om de elektronische handtekening te ondertekenen, is niet gedefinieerd en is afhankelijk van een e-mailadres, telefoonnummer of iets anders. Een digitale handtekening is echter afhankelijk van op certificaten gebaseerde identificatiemethoden.
 • Digitale handtekeningen zorgen ervoor dat uw beveiligingsdocument digitaal is, terwijl een elektronische handtekening wordt gebruikt om te valideren dat het document digitaal is.

De belangrijkste afhaalmaaltijd

De meeste bedrijven passen tegenwoordig het concept van papierloze werkplekken toe. Om dit te doen, hebben ze de betekenis van digitale handtekeningen geleerd en de voordelen van het gebruik van e-handtekeningen in de meeste sectoren, zoals de financiële sector, verzekeringen, gezondheidszorg, overheidsbankieren, elektronische handtekeningen voor juridische zaken en meer. Ze maken nu gebruik van digitale handtekeningen om cruciale documenten te authenticeren en juridisch bindende regelingen te ondertekenen.

Met de beste beveiliging, gebruiksgemak en lagere kosten zijn digitale handtekeningen de ideale keuze geworden voor bedrijven om de efficiëntie van de workflow te verhogen en de klanttevredenheid te verbeteren.

Wilt u meer informatie over onze diensten? Praat met onze adviseurs!