esignly_logo

Vastgoedtransacties met digitale handtekeningen

image

Vrijwel alle zakelijke transacties in onroerend goed kunnen nu elektronisch worden gedaan. Elektronisch ondertekende koop- en leaseovereenkomsten zorgen voor snelheid, efficiëntie en gemak. Het is niet langer een gebruikelijke "ga zitten" sluiting. Afsluitende documenten worden vaak op afstand ondertekend. Elektronische handtekening was tijdens de COVID-19-pandemie meer een noodzaak dan een gemak.

Deze trend is mogelijk gemaakt door de wet. Veel staten, waaronder New England, hebben wetten die toestaan dat elektronische documenten, contracten en andere documenten geldig, legaal, geldig of afdwingbaar zijn. Tijdens COVID-19 zijn aanvullende juridische stappen genomen om de externe notarisatie van downloaddocumenten mogelijk te maken.

E-handtekeningen bij vastgoedtransacties

Digitale handtekeningsoftware is door rechtbanken gebruikt om contracten in de vastgoedsector af te dwingen. In één geval in Massachusetts kwamen de verkoper en koper van de makelaar bijvoorbeeld overeen dat ze via e-mail zouden communiceren. Vervolgens kwamen ze via een e-mailuitwisseling tot een aankoopprijs en andere voorwaarden. Elke e-mailuitwisseling eindigde met de naam van de afzender. De verkoper probeerde het contract te ontbinden en werd aangeklaagd. De rechtbank oordeelde dat de getypte naam van de verkoper aan het einde van de e-mail een handtekening was.

Er zijn echter nog steeds zorgen over oplossingen voor elektronische handtekeningen, ondanks hun vele voordelen en brede acceptatie. Om rechtsgevolg te geven aan een elektronisch ondertekend document, moet aan een aantal vereisten worden voldaan. Beide partijen moeten elektronisch ondertekenen en akkoord gaan met software voor digitale handtekeningen. Ze moeten ook het elektronische formulierrecord kunnen bewaren. U kunt een aanraakscherm of muis gebruiken om elektronisch te ondertekenen of op een knop te klikken. Het is een feit dat een handtekening al dan niet geldig is, afhankelijk van de omstandigheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat juridische gewichtsgeldigheid, ontvankelijkheid door de rechtbank en afdwingbaarheid verschillende concepten zijn met hun eigen vereisten. Om de geldigheid van oplossingen voor elektronische handtekeningen aan te vechten, kunnen juridische uitdagingen worden aangespannen op dezelfde gronden als traditionele documenten. Deze omvatten vervalsing en fraude.

Bovendien kunnen cyberaanvallen ook worden gebruikt om software voor elektronische handtekeningen te compromitteren. Het is belangrijk om de blootstelling van cybercriminelen en hackers te verminderen en risico's te beheersen. Dit kan virusbescherming zijn of andere systemen die de cyberbeveiliging verbeteren en gevoelige gegevens beschermen.

Het risico van verkeerde interpretatie neemt toe wanneer digitale documenten kunnen worden bekeken en ondertekend op mobiele apparaten, computers of andere draagbare apparaten. Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, kan het moeilijker zijn om een document op een klein scherm te lezen dan om het persoonlijk te lezen. Het kan ook voorkomen dat u de voorwaarden volledig begrijpt. Door dit te combineren met het gemak van klikken met de muis om een document te maken, kan dit leiden tot geschillen tussen de partijen in een transactie over de effectiviteit ervan. Dit risico kan worden verminderd door de partijen de ontvangst te laten bevestigen van een volledige kopie van het onroerendgoeddocument (ofwel PDF of hardcopy) voordat ze worden verspreid voor elektronische handtekening.

Conclusie

Hoewel mobiele telefoons en muisklikken pen en papier in onroerend goed hebben vervangen, moeten elektronische handtekeningen met dezelfde zorg en belang worden behandeld als typen handtekeningen met inkt. Er zijn belangrijke documenten zoals akten en testamenten, trusts en volmachten, waar een ouderwetse "natte inkt"-handtekening nog steeds vereist is. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat een juridisch adviseur elk juridisch document controleert voordat het wordt ondertekend.

Vraag een gratis schatting aan of praat met onze Business Manager!